Psykedelisk VR—eller virtuell verklighet som påstår sig ge användare en psykedelisk resa – är här, men finns det någon sanning i påståendena? Och teoretiskt, hur skulle det fungera?

För några år sedan tog jag fem gram psilocybinsvamp och åkte till E3-videospelsmässan i Los Angeles bara för att gå förlorade i en värld av virtuell verklighet. Det är inget jag skulle föreslå för alla om du inte vill tillbringa resten av dagen med att undra om cosplayers bara är vanliga människor från framtiden.

Det finns en obunden prisma av teknisk potential som har dykt upp från VR i det senaste decenniet. Men du läser det här för att du vill veta om en person kan ha en psykedelisk resa i VR. Det korta svaret är “nej”, och alla VR-företag som gör dessa påståenden är inte sanningsenliga. Det långa svaret är—definitivt inte just nu, men ju mer neurovetenskap och teknik går framåt, desto närmare kommer vi att ha en psykedelisk resa uteslutande i virtuell verklighet. Jag ska förklara ett av dessa sätt, men först, hur har vi kommit så långt med virtuell verklighet?

The Neuroscience of Psychedelic VR

Du är en historisk fan av virtuell verklighet nu , så låt oss prata om teknikens möjligheter och varför alla påståenden om att den kan framkalla en psykedelisk resa är vilseledande och felaktiga – om inte direkta lögner.

För närvarande är det enda sättet vi vet att en psykedelisk resa kan hända. är genom direkt interaktion med 5-HT2A neurala receptorer. När en person intar psykedelika sitter dessa substanser i dessa receptorer. Den molekylära neurovetenskapen för denna process är i stort sett okänd, och psykedelika kan också inducera andra neurologiska förändringar som talamiska afferenter  och skiftande cerebralt blodflöde mellan kortikala regioner< /a>. Vi försöker fortfarande förstå varför detta händer, men den enda konsekventa händelsen är upphetsningen av 5-HT2A-receptorerna i hjärnan.

Det borde vara slutet på historien, men ni vill dyk djupare in i kaninhålet – så låt oss göra det.

Jag pratade med neurofarmakolog och grundare av Psychedelic Support, Dr Alli Feduccia , om möjligheten att inducera en psykedelisk resa enbart genom VR – utan interaktion mellan 5-HT2A-receptorer. Hon sa att även om det är högst osannolikt, är det teoretiskt möjligt genom det som kallas “neurala svängningar.”

Neurovetenskap upptäckte vissa neuroner och till och med hela regioner kan aktiveras genom neurala svängningar, vilket är synkroniseringen av aktivitet i vissa regioner av hjärnan. Till exempel, när en person talar förstår du dem bättre när du tittar på deras ansikte för att ta emot visuell information (lycka, sorg, etc.), vilket underlättar den auditiva informationen (vad de faktiskt säger) som bearbetas i din hjärna. Dessa två sensoriska input (auditivt tal och visuella ansiktssignaler) är kopplade som en neural oscillation.

Det har föreslagits att svängningar återspeglar också förändringar i nervcellers spänning från dessa sensoriska input. Spänningen från dessa nervoscillationer visar mest dendritisk synaptisk aktivitet< /a> i hjärnan – platsen där serotoninreceptorer finns. Den synaptiska aktiviteten som ses genom denna neurala svängning är en “pingpong”-effekt< /a> studsar mellan pyramidceller (hjärncellerna som bearbetar serotonin) och hämmande interneuroner (neuroner som hjälper pyramidcellernas aktivitet). Teoretiskt, om någon enhet med utökad verklighet kan skapa en samling sensoriska ingångar (visuella, auditiva) och vestibulära ingångar (balans, riktning) för att skapa en “transient framkallad” (ett svar på diskreta stimuli) eller ett “stabilt tillstånd framkallat” ( svar på periodiska rytmiska stimuli) neural oscillation som skulle vara stark och tillräckligt komplex för att excitera vissa hjärnregioner som är ansvariga för psykedeliska resor som den mediala prefrontala cortex—då  skulle vi kunna se teknik som VR inducera en psykedelisk resa.

Allt detta låter som att det är möjligt bara för att jag förklarade det för att förstås. I verkligheten är neurala svängningar från en exogen stimulans som VR som skulle aktivera en kortikal region som den prefrontala cortex för att excitera 5-HT2A-receptorerna och inducera en resa en vetenskaplig och teknisk process som inte har uppfunnits ännu. Faktum är att vi inte ens har den grundläggande förståelsen för dessa system för att påbörja forskning och utveckling av teknik som skulle kunna göra detta. Det skulle vara som att skapa Deathstar och all teknik inuti helt av kartong. Åh, det  har redan hänt? Tja, jag tar tillbaka det.

Vad Psychedelic VR är, är inte och kunde vara

När jag pratade med @Trippy, världens största psykedeliska community (1,7 miljoner följare och räknar), om potentialen i att skapa en psykedelisk resa genom teknik, sa curatorn, “Det är omöjligt att leverera eller duplicera en autentisk psykedelisk upplevelse med enbart teknik. Mänskligheten finner en känsla av tröst i att tro att vi kan kvantifiera eller återskapa alla saker. Vi har en oändlig önskan att kontrollera saker utanför vår förståelse.”

Det långa och korta av det är, det finns många VR-företag där ute som vill att du ska tro att de har uppfunnit ett sätt att ha en psykedelisk resa genom digitala medel. Detta kan vara resultatet av att övernitiska skribenter släpper extraordinära rubriker och mindre om vd:arna för de VR-företag som är representerade. Alla vill ha en bra historia, särskilt när du är ute på marknaden för att få investerarnas intresse för en kapitalhöjning.

Ett företag som uppmärksammades på mig är det Los Angeles-baserade VR-företaget TRIPP (inte till förväxlas med @trippy). Att döma av namnet skulle man lätt tro att företaget är rotat i den psykedeliska upplevelsen. Till och med deras sida föreslår att du för endast $19,99 kan “börja TRIPPING”. När jag kontaktade företaget med några frågor (den första var “Varför tror du att TRIPP fungerar?”) skickade PR-avdelningen till mig detta:

< p>”TRIPP framkallar inte en psykedelisk upplevelse, och den fungerar inte som/härmar en serotonerg agonist. TRIPP är helt enkelt ett digitalt verktyg som hjälper dig att hantera stress och ditt känslomässiga välbefinnande. Vi gör inga anspråk på terapeutisk effekt.”

Definitivt inte det svar många hoppades på – med tanke på i juni 2021, VD för TRIPP Nanea Reeves sa till TechCrunch Många människor som aldrig kommer att känna sig bekväma med att ta en psykedelisk, detta är ett lågfriktionsalternativ som kan leverera en del av den upplevelsen på ett mer välvilligt sätt.

Vi är inte När man väljer TRIPP finns det mycket mer tveksamma påståenden från individer som tyder på att de har en tekniken för att försätta hjärnan i förändrade tillstånd. Precis runt VR-vurmen i mitten av ’90-talet kom Stanley Koren ut med “God Helmet, en enhet som hävdar att den kan ge bäraren en känsla av annanhet, liknande de subjektiva effekterna av DMT och ayahuasca.

Genom svängningar av låga magnetiska fält, påstås Guds hjälm störa kommunikationen mellan vänster och höger hjärnlob, vilket ger en person uppfattningen av en annan “gudaktig” närvaro. Det finns bara ett problem: Ingen har helt kunnat replikera Stanley Korens påståenden med sina egen God Helmet-studie.

Inget av detta är menat att försämra VR:s terapeutiska användning, vilket har bevisats i kliniska studier. Till exempel Hunter G. Hoffmans 2004 ‘Snow world VR’-studie visade att patienter tål smärta längre i en lugn virtuell miljö, det första beviset i historien på att VR ändrar hjärnaktivitet under smärtsamma procedurer.

VR är inte ett alternativ som kan ge en psykedelisk upplevelse. Om det finns en sak från den här artikeln att ta bort så är det det. I framtiden har dock detta uttalande möjlighet att vända och att döma av framstegen inom neurovetenskap tillsammans med en rad psykedelisk forskning som nyss upp, kommer det med största sannolikhet att vara osant. Men för närvarande är vi fortfarande långt kvar innan VR ger dig en psykedelisk resa.