Vad andlig framväxt och andlig nödsituation är, hur de skiljer sig från psykoser, och hur man integrerar dem som en psykedelisk resenär eller utövare.

Under de senaste åren har intresset för de terapeutiska potentialerna hos psykedeliskt återuppstått. substanser inom både kliniska och icke-kliniska miljöer, med många som söker efter psykedelika och växtmedicin för andliga syften och försök till självläkning. Psykedelika har förmågan att katalysera enorma förändringar i vår förståelse och uppfattning av verkligheten såväl som potentialen att ta fram det som är latent inom psyket. Även om det plötsliga utbrottet av psykiskt innehåll eller förändringar i sättet att se världen är kärnan i psykedelisk helande, kan det vara en destabiliserande process som ibland utlöser en typ av oavsiktlig psykologisk ångest som kallas “andlig nödsituation.”

< h2>Vad är andlig nödsituation?

Termen “andlig nödsituation” introducerades inom området transpersonell psykologi av psykiatern Stanislav Grof och hans bortgångna fru, psykoterapeuten Christina Grof, på 1980-talet för att referera till ett slags andlig eller transformativ kris där en individ kan gå mot ett större tillstånd av integration och helhet. I deras banbrytande bok om ämnet, Andlig nödsituation: när personlig förvandling blir en Kris, familjen Grof beskriver andlig nödsituation som “både en kris och en möjlighet att höja sig till en ny nivå av medvetenhet.”

Begreppet är avsiktligt konstruerat som en ordlek. “nödsituation” indikerar kris, samtidigt som den innehåller termen “uppkomst”, som hänför sig till den process genom vilken något blir känt eller synligt, vilket innebär att både kris och möjlighet kan uppstå. Familjen Grof skiljer alltså mellan en andlig nödsituation och den mer gradvisa, mindre störande processen av andlig uppkomst.

Jämfört med en andlig nödsituation är processen av andlig framväxt, ibland kallad “andligt uppvaknande”, består av en långsammare, skonsammare utveckling av psykospirituella energier som inte negativt påverkar en individs förmåga att fungera inom de olika domänerna av sitt liv. Sålunda är andlig uppkomst en naturlig process för att anpassa sig till ett mer utökat tillstånd av medvetenhet där individer i allmänhet känner en djupare känsla av anknytning till sig själva, andra och världen omkring dem.

Omvänt, fall av andlig nödsituationer delar vanligtvis många kännetecken med psykoser, och är som sådana ofta missförstådda och feldiagnostiserade. Men andliga nödsituationer skiljer sig från psykoser genom att de inte tyder på långvarig termen psykisk sjukdom, och ge individer en möjlighet att använda sina sårade för att gå djupare in i sig själva och hitta helande.

Det faktum att begreppet andlig nödsituation inte är känt och allmänt accepterat utanför ramen för transpersonell psykologi. är delvis kopplat till ett urgammalt argument som länge har genomsyrat västerländsk vetenskap och kultur. I kulturen i stort har andliga och mystiska upplevelser länge förlöjligats och patologiserats, eftersom de ansetts som vanföreställningar och reflekterar psykisk sjukdom. Domineras av materialistiska förhållningssätt till medvetande och mental hälsa, västerländsk vetenskap klumpar i allmänhet andliga kriser tillsammans med psykoser, tillskriver deras ursprung till biologisk eller neurologisk dysfunktion och behandlar dem på den fysiska nivån. Men i samband med transpersonell psykologi anses andliga upplevelser vara verkliga och integrerade i individens evolutionära utveckling.

Inteboende i familjen Grofs koncept om andlig nödsituation är deras holotropiska modell som kretsar kring Den centrala grundsatsen är att vi har en medfödd tendens att röra oss mot helhet och att vi inom oss har en “inre helande intelligens”. På samma sätt som kroppen startar sin egen sofistikerade läkningsprocess när vi skadar oss fysiskt, besitter psyket sin egen läkande intelligens som äger rum osedd inom oss. Precis som feber som bekämpar infektioner, kan andliga kriser förstås som psykets sätt att signalera att obalans måste övervinnas när den går mot ett tillstånd av större integration.

Även om upplevelser av andlig nödsituation är mycket individuella, de delar alla det faktum att egots typiska funktion är försämrad, och det logiska sinnet åsidosätts av intuitionens värld. Skrämmande och potentiellt traumatiserande, andliga nödsituationer kan varvas med stunder av brinnande extas där en individ tror att de har speciella förmågor att kommunicera med Gud eller kosmiskt medvetande, vilket ger vika för ett tillfälligt messianskt komplex.

Omvänt, en person kan bli besatt av en stark känsla av paranoia, känna att universum konspirerar mot dem, eller så kan de känna sig avskilda från den materiella verkligheten, bara kopplade till detta rike genom en fin, tillfällig tråd. Händelser och materiella föremål kan bli genomsyrade av symbolisk, annan världslig mening. För vissa betyder det andebesittning, tvångsmässiga beteenden som får dem att glömma att äta och sova, eller en själskrossande känsla av depression som gör att de väljer att isolera sig från andra.

Andlig nödsituation utlöst av Psychedelics

Även om tillstånd av andlig kris kan uppstå spontant, kan de utlösas av känslomässig stress, fysisk ansträngning, sjukdom, nära-döden-upplevelser, förlossning, meditativ övning och exponering för psykedelika, bland annat.

Särskilt psykedelika har förmågan att utlösa andliga nödsituationer i att de snabbt driver en resande från ett medvetandetillstånd till ett annat på bara några timmar. Om en individ inte är tillräckligt förberedd kan dessa plötsliga möten med de numinösa vara oerhört destabiliserande och få utmanande, oavsiktliga effekter.

Dessutom kan psykedelika aktivera delar av psyket och få oss ur balans genom att snabbt föra fram material från det omedvetna som vi behöver integrera. The Grofs utvidgar detta ytterligare i sin bok, Stormy Search for the Self: A Guide to Personal Growth through Transformational Crisisskriver, “Ibland kan mängden omedvetet material som dyker upp från djupa nivåer av psyket vara så enorm att den inblandade personen kan ha svårt att fungera i den vardagliga verkligheten.”

Enligt Kyle Buller, medgrundare och utbildningsdirektör här på Psychedelics Today, MS in Clinical Mental Health, och certifierad Spiritual Emergence Coach, psykedelika och engagera sig i andliga och kontemplativa metoder kan göra individer mer benägna att drabbas av andliga nödsituationer. växtmediciner öppnar upp oss för nya sätt att se världen, och detta nya sätt att vara eller se kan vara destabiliserande för vissa”, säger han.

Dessutom förklarar Buller att de med befintliga trauman eller underliggande mentala hälsorubbningar är mer i riskzonen för upplevelser av andlig nödsituation. “Jag kommer tillbaka till Grofs uppfattning att psykedelika är ‘icke-specifika förstärkare av mentala eller psykiska processer'”, förklarar han. “Om någon redan har att göra med mycket och svårt innehåll tas upp till ytan och förstärks, kanske de inte kan att innehålla det utan en ordentlig uppsättning och inställning eller stöd.”

I samband med psykedelika kan andliga kriser uppstå när det finns en expansion av medvetandet som sker utan adekvat inneslutning. Av den anledningen inträffar de flesta andliga nödsituationer som utlöses av psykedelika inte i samband med kliniska studier, utan snarare genom rekreationsanvändning, självutforskning och till och med ceremoniell användning. Inom ceremonier för växtmedicin finns det tydliga parametrar som innehåller upplevelsen när den utspelar sig, men när de lämnar ceremonins behållare går de flesta tillbaka till sina normala vardagliga liv, och denna förändring kan vara utmanande.

Forskarstipendiat vid Centre for the History of the Emotions vid Queen Mary University of London, Jules Evans, berättade i detalj om sin upplevelse av en psykedeliskt inducerad andlig nödsituation i sin självpublicerade, Semester från jaget: ett oavsiktligt Ayahuasca-äventyr. I Evans fall åkte han till den peruanska Amazonas för att delta i en ayahuasca-retreat.

Även om Evans övervägde det noggrant och hade en positiv upplevelse vid retreatet, när han väl började resa tillbaka till Iquitos kände han sig frånkopplad och dessutom desorienterad. När dagarna gick sköljde en kuslig och intensiv känsla av tvivel runt hans verklighetskänsla över honom. I en artikel som berättar om sin upplevelse skriver han: “När jag fick texter från nära och kära trodde jag att mitt undermedvetna byggde upp dem. Jag kände mig djupt ensam i denna falska verklighet.”

Evans hade tidigare ägnat tid åt att studera extatiska upplevelser akademiskt och var delvis bekant med begreppet andlig nödsituation, vilket hjälpte honom att inte “flippa ut”. Men för de flesta av oss är det inte fallet och när andliga kriser börjar utvecklas kan det att inte veta vad som händer kasta oss in i ett djupt tillstånd av rädsla och terror.

En annan anledning till varför de som experimentera med psykedelika är mer benägna att andliga kriser är bristen på kulturellt stöd. Buller betonar behovet av lämpliga kulturförpackningar, och antyder att det faktum att psykedelika och växtmedicin inte accepteras av dominerande kultur utgör ytterligare ett hinder för att integrera dessa upplevelser.

“När en person har en djupgående erfarenhet, vart vänder de sig eller söker stöd? Omfamnar den kulturella kosmologin runt dem dessa typer av upplevelser och om inte, hur förvärrar det ens svåra upplevelse?” Buller säger.

I västerländsk kultur har vi förlorat de kulturella ramar och mytologiska kartor som kan leda oss igenom intensiva upplevelser av psykospirituell öppning, en process som vi ibland behöver gå igenom. Den medicinska antropologen Sara Lewis reflekterade över detta ämne i en artikel från 2008 och undersökte hur västerlänningar löper ökad risk att uppleva andliga kriser och psykologisk ångest efter ayahuasca-ceremonier på grund av vad hon beskriver som en “brist på kulturell support.”

Andliga kriser har föreslagits för att likna instanser av ‘shamanistisk sjukdom‘ som upplevs av shamanistiska initierade i vissa inhemska kulturer. Jämfört med dem i ursprungsbefolkningen saknar dock västerlänningar samhällsresurser och vägledning för att kontextualisera upplevelser som produceras av psykedeliska växtmediciner och är ofta rädda för att bli psykiskt sjuka som ett resultat.

Leave A Reply